torsdag 1 december 2011

Glutamater o sånt


Jag är nog helt besatt av vikt o träning o äta rätt o ändå finns det ingen som lyckas så dåligt som jag....

Ikväll tittade jag på "Du är vad du äter" med Anna Skipper. Det roliga med det programmet är att hon går mer o mer åt LCHF-hållet! I dagens program fick tjejen som deltog HELT skippa bröd, pasta, potatis, ris, linser OCH frukt!

Kokosoljan kom fram även i det programmet! 12 kg lyckades veckans deltagare gå ner på 8 veckor. Nu ska vi se, hur mycket var det nu jag gått ner på hela hösten?? Hm, typ 8 hekto....Jag tror att jag får flytta hem till Anna Skipper ett par månader;))

O så dessa förrädiska glutamater. Där var många kryddor som åkte i papperskorgen! Det har jag varit petnoga med i många år. Jag läser i princip ALLTID på innehållsförteckningen så det inte finns glutamater (E620 etc) nr i varan.

Den hemlige kocken är en bok som nog alla borde läsa där det står om alla våra tillsatser i maten. Själv har jag faktiskt inte läst den än men det kommer!

Ni som är intresserade kan läsa mer utdrag här nedanför från olika sajter. Ni som inte bryr er kan sluta läsa nu.
-------------------------------------------------------------------------------

Glutamat är en av kroppens 20 aminosyror och ämnet behövs i låga halter för att muskler och nervsystem ska fungera samt i hjärnan där det fungerar som en signalsubstans. Om man äter en kost utan glutamat kan kroppen själv tillverka den mängd som behövs.

I höga doser fungerar glutamat som ett neurotoxin eller ett så kallat excitotoxin.
Termen kan närmast översätta med ”stimuleringsgift” och dess effekt är att nervcellerna börjar signalera till varandra på ett okontrollerat sätt. Effekten av excitotoxiner på hjärnan påminner om centralstimulerande droger som kokain och amfetamin, med den skillnaden att överdosering av glutamat aldrig kan framkalla någon berusning. 

Det finns även starka indikationer på att glutamat påskyndar utvecklingen av demenssjukdomar som Parkinson och Alzheimers. Exempelvis är ett nytt läkemedel mot Alzheimers (Memantine) effektivt just för att det blockerar glutamat i hjärnan.
---------------------------------------------
E 621-624 är en grupp tillsatser som kallas glutamater, dessa tillsätts i vissa livsmedel för att höja smaken. E 621 (mononatriumglutamat) är den vanligast förekommande smakförstärkaren. Du hittar den bl.a. i torkade livsmedel som kryddmixer och pulversoppor, men också i buljong och chips.

Effekten av stor konsumtion eller för den som är känslig kan bli den så kallade “Chinese syndrome” då man kan får magont, huvudvärk och halsbränna. Epileptiker brukar också vara känsliga. Djur som testats under en längre period har, enligt uppgift, fått hjärnskador. I vissa länder är glutamater välkända och används inte i maten. Det finns till och med restauranger som skyltar om att de inte tillsätter glutamater. Thailands regering har stoppat glutamat i skolmaten.

Gruppen som innefattar de allvarligare smakstärkarna är E621 till E624. Utan att göra listan allt för lång kan några av biverkningarna bli svår huvudvärk, fosterskador, röda utslag, astmaattacker, extrem vrede och djup depression. Just glutamater har fått ökad användning i livsmedel under de senaste åren då det är ett billigt sätt att få maten att smaka.


4 kommentarer:

  1. Tack för denna informationen - det hade jag ingen aning om.
    Att alla E-nummer är dåliga det visste jag men inte vad de kan göra med oss. Det måste vara kämpigt att kämpa utan att nå de resultat som du önskar. Att gå ner i vikt och sen (det svåra) behålla den nya vikten är en orättvis kamp. Två personer kan äta samma kost en tid, den ena går upp i vikt och den andra går ner.
    När det är så många små ämnen (som man knappt vet om) som gör stor skillnad så blir man också så begränsad i sin kost och förmodligen uttråkad.

    Inte lätt, inte lätt!
    Hoppas du lyckas luska reda på vad som passar för dig så småningom i djungeln av gamla huskurer och nya rön.

    Kram till dig!

    SvaraRadera
  2. Usch och fy! Måste bli bättre på att kolla efter glutamater! Tänk vad mycket skit vi stoppar i oss:-)

    Du är duktig du som kämpar som du gör!! Använd måttband i stället för våg. Du har säkert en massa muskler som tynger:-)!!!

    Kramar

    SvaraRadera
  3. Wow det visste jag inte !!! Jag kämpar oxå med mina kilo - skönt att man inte e ensam !!! Men tycker det kvittar hur jag äter så inte f - n händer något ändå !!

    Kul att hitta hit ;)

    Anette

    SvaraRadera
  4. Tack för info, att det är så farligt med glutamat har jag nog inte fattat!
    Jag såg också programmet i går och har nog inte tänkt på hur mycket glutamat används.
    Men vad duktig hon var, tjejen som formade till kroppen så mycket på bara 8 veckor.

    Bra inlägg :-)

    SvaraRadera

Varje liten kommentar tillför glädje i mitt liv, tack för att ni tar er tid!