Jag är glad o stolt, för en gångs skull orkade jag se en hel film. Det tyder på att den var bra. Jag, älsklingen och 2 tonårsdöttrar och vi lyckades enas om en film. En gång i Phuket, en bra komedi med bra skådisar. Väl värd att se, många skratt blev det under kvällen.
Sven är en karriärcoach med inrutat vardagsliv som fått nog av att hjälpa andra att byta liv.
Sven vill ha något mer. Han vill bli fri som äventyraren Johan, en gammal skolkompis som blivit rikskändis för sina böcker om att kasta loss från vardagen och förverkliga sig själv.
När Johan plötsligt dör i en olycka i samband med ett BASE-jump från Kaknästornet säger en röst inom Sven att det är hans tur att förverkliga sina drömmar.
Han säger upp sig på jobbet och hoppar på första bästa plan till Thailand för att skriva en bok och äntligen börja leva livet på riktigt.
I Thailand möter Sven Gitte, en ung och fri yogautövande norska sugen på nya äventyr i Burmas outforskade djungler. Och så dyker Anja upp, en seriös bokförlagsredaktörsom tagit paus från sin pojkvän och rest till solen med några väninnor för att tänka.
Sven lider av skrivkramp och trasslar till det med Gitte och Anja. Livsavgörande frågor hopar sig. Vad vill Sven egentligen göra med sitt liv och med vem?
Kvällens middag, Kycklinggryta med (eller utan) tortillasticks, Jill Johnssons recept från en Buffétidning. Detta var yngsta dotterns önskemål inför kvällen o jag var inte ledsen, sååå gott om även lite “meckigt” att laga. Idag kokade jag kycklingfiléer, lite snabbare och smidigare. Torillachips gjorde jag inte heller, serverade istället nachos till dem som ville ha det.
- SVÅRIGHETSGRAD: Medel
- TILLAGNINGSTID: Över 60 min
- PORTIONER: 6
Ingredienser
- 1 stor kyckling (gärna majskyckling, 1 stor kyckling väger ca 1,6-1,9 kg)
- 2 gula lökar
- 3 morötter
- 1 torkad anchochili
- 2 lagerblad
- ca 12 vitpepparkorn (ev fler efter smak)
- ca 3 l vatten
- salt (1 msk salt per liter vatten)
- 1 paket mjuka tortillabröd (à ca 300 g)
- 3 burkar hela tomater (à 400 g)
- 4 vitlöksklyftor
- ca 2 färska chilifrukter (t ex spansk peppar, jalapeño eller thaichili), ev mer eller mindre efter smak
- ca 1 tsk tabasco eller kajennpeppar
- juicen från 1 lime
- 2 avokador
- 1 dl färdigriven mozzarella
- 1 dl färdigriven cheddarost
- 1 lime att toppa med
- 1 kruka koriander
- rapsolja till stekning och fritering
- salt och peppar
Gör så här
- Skala och skär hälften av löken i klyftor och morötterna i grova bitar.
- Lägg lök, morötter, ancho chili, lagerblad och vitpepparkorn tillsammans med kycklingen i en stor kastrull, minst 5 liter (för 6 port).
- Tillsätt vatten och salt så att det täcker.
- Koka upp och låt sjuda under lock ca 1 timme, tills kycklingen är klar. Låt svalna och ställ kallt.
- Klipp tortillabröden i smala remsor, ca 1 cm breda. Hetta upp olja i en vid kastrull till ca 180°C.
- Lägg i tortillaremsorna i omgångar. Fritera till gyllene färg. Låt rinna av på hushållspapper. Det är en stor mängd så några kan tas undan och serveras som snacks med lite flingsalt på.
- Ta upp kycklingen och ancho chilin. Sila av buljongen och spara den. Plocka kycklingköttet från benet, dela ev stora bitar.
- Skala och finhacka resten av löken och vitlöken. Dela, kärna ur och finhacka den färska chilin.
- Fräs lök, vitlök och chilihacket i olja några minuter tills löken blivit mjuk.
- Lägg fräset samt ancho chilin (utan skaft) i en matberedare. Sila av burktomaterna och lägg i dem. Tillsätt 3 dl av kycklingbuljongen (för 6 port) och mixa slätt. Häll det och kycklingköttet i en stor kastrull.
- Späd med ytterligare buljong, ca 9 dl (för 6 port), till önskad konsistens. Kan förberedas hit, en till två dagar i förväg.
- Hetta upp kycklingkoket. Tillsätt tabasco/kajennpeppar och juicen från lime. Smaka av med salt och peppar och ev mer tabasco/kajennpeppar.
- Dela, kärna ur och skär avokadoköttet i bitar.
- Servera grytan i skålar. Lägg i avokado och riven ost. Skär lime i portionsklyftor och toppa med dem samt korianderblad och tortilla sticks. Eller låt var och en ta tillbehören från skålar på bordet.
Maten är mer intressant än filmen (för mig alltså!)... ;)
SvaraRaderaJa mat är alltid gott, o goa recept tar man gärna till sig:-)
Radera