lördag 5 april 2014

Hallonpaj á la LCHF med hemgjord vaniljsås

 
Idag blev jag så sugen på något gott till fika. Vi fikar aldrig så jag bestämde mig för att göra en hallonpaj á la LCHF. Det blev så gott!! Till den serverade jag hemgjord vaniljsås.
 
 
Grundreceptet kommer från Anna Halléns "LCHF för kvinnor" men jag gjorde om den lite utefter vad jag hade för ingredienser hemma.
 
Hallonpaj
400 gr hallon
75 gram smör
2 ägg
4 dl mandelmjöl
1 msk kanel
Vaniljsås
3 dl vispgrädde
1 tsk vaniljpulver
3 äggulor
ev en knivsudd stevia
 
Sätt ugnen på 200 g. Lägg bären i en ugnsfast form (jag smorde den inte). Smält smöret o blanda i ägg, mandelmjöl o kanel så att det blir en deg. Lägg degen över hallonen och grädda mitt i ugnen ca 15 min.
Gör i ordning vaniljsåsen. Häll 1 dl vispgrädde i en tjockbottnad kastrull tillsammans med vaniljpulvret. Låt koka upp under omrörning och ta sedan kastrullen från plattan o låt svalna. Vispa äggulorna medans grädden svalnar. Tillsätt lite stevia (det gjorde jag). Blanda äggulorna med vaniljgrädden. Sjud vaniljsåsen försiktigt på låg värme under vispning tills den tjocknar något. Ta vaniljsåsen från värmen och häll över i en skål. Låt kallna. Vispa upp resterande grädde o vänd ner i vaniljsåsen precis före servering.
Halleluja moment vilken vaniljsås!!! Varför har jag aldrig gjort det förut, så enkelt o så gott. Jag kommer aldrig mer att köpa färdig vaniljsås, den här var helt underbar, likväl som pajen. Vi åt o njöt. Det blev en riktigt bra fika idag.
 

Kallt som synden har det varit idag så jag har mest ägnat mig åt inomhusarbete och inomhusträning. Mr Crosstrainer fick sig ett besök under tiden jag tittade på ett program med Babben Larsson o Annika Andersson. Nytta med nöje.

Den gamla järngrytan fick sig ändå ett lyft idag. Den gamla ljungen åkte bort och istället tog narcisser, pärlhyacinter och penséer plats. Det ser mycket trevligare ut.

Dagens chock stod morgontoalettbesöket för. Herregud, blod i toastolen!!! Nej, just det, vi åt en massa ugnsrostade rödbetor igår;- ) Det märks vill jag lova....

 

7 kommentarer:

  1. Det lät ju jätte gott! Men vad är stevia för nåt?
    Ja fy fasen vad kallt och grått det varit idag!
    Nu skulle vi legat på playan:-):-):-)
    Ha en go lördags kväll nu, så hörs vi
    Kram kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja det var gott! Stevia är ett sötningsmedel. 3,5 vecka kvar sen ligger jag på playan igen😎. Synd att du inte kan följa med då också.
      Kram

      Radera
  2. Rödbetorna har lurat även mig ;-)
    Vackra blommor och paj med sås bara måste jag testa!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja det är otäckt vad rödbetor kan färga. Det satt i hela dagen.

      Radera
  3. Låter som ett riktigt smarrigt recept! Ska testas vid tillfälle!:-)
    Själv överäter jag glass och lakrits i kväll…hm…Tur det inte är lördag varje dag:-)

    Kram Cecce

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lakrits är så gott. Har du provat ICAs lakritsglass än? Den är så god!
      Kram

      Radera
  4. Så gottit med Hallonpaj - Tack för Receptet/Kram

    SvaraRadera

Varje liten kommentar tillför glädje i mitt liv, tack för att ni tar er tid!