torsdag 5 maj 2016

Blå moskén utan skor men med sjal

 
Vilken underbar dag vi hade igår och vilken tur med vädret! Prognoserna har inte sett så ljusa ut men jag tror nog att temperaturen igår låg runt 20 grader och solen visade sig mest hela tiden. Det kom en riktig störtskur men då råkade vi vara inne i Hagia Sofia så den kom helt perfekt. Det var faktiskt så varmt o skönt i solen att vi satte oss på en parkbänk och somnade en liten stund sent på eftermiddagen. Jag var rätt trött efter alldeles för få timmars sömn. Igår satte vi klockan på 7 bara för att hinna med så mycket som möjligt. Idag tar vi det lite lugnare. Det kan väl inte vara meningen att man ska stressa på semestern?

Idag blir det nog mer bilder än text. Det är väl ett bra sätt att följa med på resan.

Jag måste säg att vi nog är här vid en bra tidpunkt. Turismen är väl i princip död efter den senaste tidens terrordåd. Inga köer någonstans och man gå och sätta sig vid vilken uteservering som helst och det finns gott om plats. Det är nästan lite ödsligt. Man ser poliser överallt och man genomgår med glädje säkerhetskontroller när man ska in och besöka en sevärdhet. Orolig känner jag mig faktiskt inte alls. Det känns helt overkligt att det skulle kunna hända något igen men givetvis vet jag att det skulle kunna göra det men det är inget vi tänker på, som tur är.

Jag blå moskén fick man ju inte besöka med skor på fötterna o ej heller utan sjal. Givetvis hade jag ingen sjal med mig men det fanns att låna. Blå moskén används verkligen och folk kommer hit för att be varje dag. En avdelning för muslimska män och och en för muslimska kvinnor. Vi turister fick hålla oss i ett eget område. Moskén var oerhört vacker även inomhus men väldigt symmetrisk. Samma mönster överallt. Inte alls som i andra kyrkor och byggnader där man hittar nya målningar och mönster överallt.

 

Vår hotellobby. Hästtema, det kunde väl inte bli bättre för min del?

Till lunch blev det en fantastisk moussaka som fullkomligt dröp av olivolja på en uteservering i solens skön. Det är synd att klaga.

 
En sak som min man drömt om att få se ända sedan han var liten var runskrift som en svensk Viking gjort i Hagia Sofia. Nu har vi sett det och visst är det lite häftigt, runskrift i Istanbul?

 
Hagia Sofia. Man kan inte låta bli att fundera över hur de klarade av att uppföra en sådan här byggnad år 560?? Min man konstaterade kallt att de i alla fall säkert inte behövde hålla på med bygglov o sånt krångel;-) O om jag hade varit inblandad där så skulle jag bråkat om att det skulle vara tillgängligt... Ha, ha, ja jag är glad över att slippa granska så omfattande ritningar för att inte tala om konstruktionen.

Blå moskén, en imponerande byggnad.

 

 

 
Blå moskén interiör. Här inne fick vi sällskap av en frivillig guide som naturligtvis ville ta med oss till "sin familjs" mattaffär där vi fick en visning. Hux flux fick vi ett behov som vi inte visste att vi hade. Visst är det vackert med turkiska mattor? O vi ska ju faktiskt ha en ny matta till vardagsrummet.....Svårt bara att veta vad ett vettigt pris är. Det fanns ju silkesmattor som kostade ca en halv mille....hm, en sådan vet jag med säkerhet att det INTE är som vi ska ha. Prutläget är nog extremt bra eftersom marknaden är helt död. Vi får väl se var vi landar. Det måste kännas rätt, den måste passa in.

 

 

En o annan paus i solen måste man ju hinna med. Vi njuter.

 
 

En sak som slog oss är så mycket folk bär här eller släpar på kärror. Logistiken här måste vara ett problem. Det finns ju inte precis plats för stora lastbilar här. Folk släpar hundratals kilon på stora kärror uppför backarna, bär lådor på huvudet och på axlarna. Det ser fruktansvärt slitsamt ut.

Varför ser alltid grönsaker så mycket fräschare ut utomlands? Man skulle vilja köpa allt och bara gå hem o laga mat.

 
 

Ett vackert blommande träd, men vad är det för något? Någon som vet?

Kvällen avslutades med middag på denna restaurang som vi fann på Tripadvisor. Maten var väl så där men servicen var outstanding.

Nu är klockan 8 och jag längtar efter frukost. Idag tänker vi åka Hop on Hop off bus så att vi får se så mycket som möjligt. Ett rätt bra sätt att hinna med mycket på kort tid insåg vi när vi var i Oslo. Man hoppar av där man vill och hoppar på nästa buss när man känner sig färdig. Normalt sett gillar vi att gå men det är rätt stora avstånd här och prognosen visar på lite regn så just idag känns det här som ett bra alternativ.

 

1 kommentar:

Varje liten kommentar tillför glädje i mitt liv, tack för att ni tar er tid!