lördag 7 maj 2016

Big Bus över Bosporen - från Europa till Asien

Iförrgår vaknade vi till regn. Vi tog det lite lugnt och åt inte frukost förrän framåt halv 10. Vi hade sedan tidigare bestämt oss för att det skulle vara lämpligt att åka Hop on hop off buss någon dag, dels för att få se så mycket som möjligt, dels för att lätt komma över till den Asiatiska sidan av Istanbul, i torsdags var en lämplig dag.

Naturligtvis så missade vi den första bussen med 1 minut...men nästa skulle komma en halvtimma senare så vi strosade bara omkring. Det pågick visst ett Orient-rally, det bara kryllade av gamla bilar, nästan enbart tyska, i bästa folkrace-stil runt den centrala arenan. De var på väg vidare, det här var bara ett stopp på vägen så på kvällen var de borta igen.

Regnigt o tråkigt, då är det perfekt att åka buss och vi var väl utrustade med regnkläder och paraply. Det slutade faktiskt regna lite senare och dagen blev helt ok. Lite småkyligt men vi satt ute och åt både lunch o middag så det är synd att klaga. Då åt vi faktiskt ändå inte middag förrän vid 10-tiden på kvällen.

Vår Big Bus utanför den gigantiska fotbollsarenan Besiktas där inte mindre än tre fotbollslag har sin hemma-arena.

 
Torsdagar är visst tyvärr en slags mellandag i Turkiet. I princip allting är stängt. Varför vet jag inte, jag måste nog googla på det. Vi stannade i alla fall till vid Atatürks palats men det var som sagt stängt. I trädgården fick vi gå in och det räcker kanske så.

 

 
En imponerande palatslik byggnad som hade varit roligt att se men man hinner inte allt. Istanbul är en stad vi gärna återvänder till. Turkarna i allmänhet är ett trevligt folk. Man känner sig hemma, maten är god och alla är trevliga. Lite väl påstridiga när det gäller försäljning förstås men det är inte heller svårt att pruta och det är faktiskt rätt kul när man väl lärt sig.

Det är bara att erkänna. Det blev ett inköp av en turkisk matta igår. En matta som vi prutade ner till en fjärdedel av ursprungspriset. Jag skämdes nästan. En sådan prutning där vi lämnat butiken och de kommer springande efter för att acceptera budet. Jag hoppas att det var ett bra köp. Vi föll i alla fall för matten och tror att den kommer att passa fint under vårt nya kistbord.

 

 
Landsfadern Atatürk sitter uppsatt på fotografier längs med vägen utefter hela palatset. Lite surrealistiskt.

 

 
Pelargonplanteringen utmed palatset var också helt enorm. Man blir glad i hela kroppen.

 

 

 
När vi åkte över Bosporen och kom in i den asiatiska delen utav Istanbul så var det faktiskt mitt första besök i Asien, ever!!! Skönt, då var det gjort:-)

 

 
Det är bara att konstatera, Istanbul är gigantiskt stort, så stort att det är svårt att överblicka. Det är dessutom beläget i två världsdelar och så kuperat att man får automatisk backträning varje dag.

 

 
Ja här kom vi in i ännu en slottsträdgård på den asiatiska sidan. Själva slottet var stängd, för det var torsdag.

 

 
Lejon, jag är ett lejon och jag älskar lejon.

 

 
Någon mat blev det inte på den asiatiska sidan men väl ett glas vin vid vattnet. Det var en rätt tråkig del av Istanbul, det fanns inte alls mycket att se i den här delen precis vid brofästet där vi blev avsläppta.

 

Nästa anhalt på bussturen igår blev Taksimtorget.

 

Istiklal kaddesi. Lägg det på minnet. Det är den stora shoppinggatan i denna stad. Jag blev bara matt. Vi satte oss och tog en glass och tittade på folkvimlet istället. Denna semestern har jag faktiskt varit väldigt avslappnad när det gäller mat vilket säkert kommer att straffa sig på vågen. Fish & chips, glass o apelsinjuice:-) o t o m lite, lite bröd. Jag har bara haft lust att äta det. Ibland är det bara så skönt att slippa vara så kontrollerat strikt med allt vad man äter men jag vet också att jag kommer att ångra det om vågen återigen pekar uppåt.

Lite shopping blev det förstås.

 

Överallt denna makalösa utsikt. Det är ju också här som man verkligen förstår hur ofantligt stort Istanbul är med 14 miljoner invånare! Fler invånare i denna stad än vad som finns i hela Sverige. Det är lite svårt att greppa.

Både igår och i förrgår var vi verkligen ute och rörde oss i de genuina delarna av staden. Delar där man ser mer inhemsk befolkning än turister. Det är hetsigt, det är trångt, det är rörigt men ändå så vänligt och oerhört charmigt.

 

 

 

Det finns lösa hundar lite här och där men det är inga magra herrelösa hundar. De är feta, välmående och öronmärkta. De tillhör säkert någon men kan ändå vandra fritt omkring. Den här gynnaren låg och vaktade vårt hotell när vi kom hem häromkvällen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Varje liten kommentar tillför glädje i mitt liv, tack för att ni tar er tid!