torsdag 29 december 2011

Min bästa laxmousse


Nu så har jag dansat ut granen, eller rättare sagt kastat ut granen o alla barren stannade kvar inomhus. Jag hade glömt hur mycket en rödgran barrar. Tacka vet jag kungsgranar. Hela huset är dessutom städat och bara inväntar nyårsgästerna. Nu är det bara menyn som ska planeras för imorgon väntar jobbet och efter det blir det handling. Till förrätt blir det definitivt min laxmousse. 

Lånad bild från recept.nu

Här kommer receptet:

1,3 kg lax
1 purjolök, det gröna
dillstjälkar
10-12 pepparkorn 
1 lagerblad
1½ msk salt
1 morot i bitar

Putsa o skölj laxen, lägg den i en kastrull o slå på så mycket vatten att det täcker fisken. Tag upp laxen igen, lägg i grönsaker och kryddor och sjud lagen 45 min. Lägg i laxen, fyll på mer vatten om lagen inte täcker, sjud fisken 30 min.

10 blad gelatin
2 dl vispgrädde
2 dl creme fraiche
1½ dl majonnäs
2 msk tomatpuré
tabasco (eller sambal oelek)
Italiensk salladskrydda (eller annat örtsalt)
1 pkt djupfryst dill

Tag upp fisken, rensa o finfördela köttet. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. Sila fiskbuljongen, koka ihop den till 2 dl och smält gelatinbladen (jag tar motsvarande mängd gelatinpulver) i den. Låt svalna något. Blanda grädde, creme fraiche, majonnäs, några droppar tabasco, tomatpuré och 2/3 av dillen. Smaka av med salladskryddan. Blanda buljong och laxkött och vänd sedan ner gräddblandningen.

Lägg hälften av laxmassan i en 2-liters kakform klädd med gladpack som får hänga över. Lägg på en sträng krabbpinnar och fyll på med resten av moussen. 

Vik över plasten och ställ kallt över natt.

Stjälp upp moussen och garnera med citronskivor och färsk dill.

Ja, det här får bli förrätt, en skiva laxmousse på en bädd av ruccola och så lite krämig balsamvinäger vackert ringlande över det hela.






3 kommentarer:

  1. Din nyårsmeny kommer att göra succé!:)
    Kram

    SvaraRadera
  2. :-O
    Har du kastat ut granen?? Redan??! *s*

    Skönt att höra att du mår bättre idag. Duktig har du varit på Mr CT också. Snart....snart är det min tur eller snarare DAX för mig att damma av min CT!

    SvaraRadera
  3. Allt med lax funkar för mig.
    Vi ska ha lax till huvudrätt på nyårsafton. Kanske lite otippat men jag hoppas att gästerna är lika förtjusta som jag!

    Kram

    SvaraRadera

Varje liten kommentar tillför glädje i mitt liv, tack för att ni tar er tid!