Lånad bild från recept.nu |
Här kommer receptet:
1,3 kg lax
1 purjolök, det gröna
dillstjälkar
10-12 pepparkorn
1 lagerblad
1½ msk salt
1 morot i bitar
Putsa o skölj laxen, lägg den i en kastrull o slå på så mycket vatten att det täcker fisken. Tag upp laxen igen, lägg i grönsaker och kryddor och sjud lagen 45 min. Lägg i laxen, fyll på mer vatten om lagen inte täcker, sjud fisken 30 min.
10 blad gelatin
2 dl vispgrädde
2 dl creme fraiche
1½ dl majonnäs
2 msk tomatpuré
tabasco (eller sambal oelek)
Italiensk salladskrydda (eller annat örtsalt)
1 pkt djupfryst dill
Tag upp fisken, rensa o finfördela köttet. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. Sila fiskbuljongen, koka ihop den till 2 dl och smält gelatinbladen (jag tar motsvarande mängd gelatinpulver) i den. Låt svalna något. Blanda grädde, creme fraiche, majonnäs, några droppar tabasco, tomatpuré och 2/3 av dillen. Smaka av med salladskryddan. Blanda buljong och laxkött och vänd sedan ner gräddblandningen.
Lägg hälften av laxmassan i en 2-liters kakform klädd med gladpack som får hänga över. Lägg på en sträng krabbpinnar och fyll på med resten av moussen.
Vik över plasten och ställ kallt över natt.
Stjälp upp moussen och garnera med citronskivor och färsk dill.
Ja, det här får bli förrätt, en skiva laxmousse på en bädd av ruccola och så lite krämig balsamvinäger vackert ringlande över det hela.
Din nyårsmeny kommer att göra succé!:)
SvaraRaderaKram
:-O
SvaraRaderaHar du kastat ut granen?? Redan??! *s*
Skönt att höra att du mår bättre idag. Duktig har du varit på Mr CT också. Snart....snart är det min tur eller snarare DAX för mig att damma av min CT!
Allt med lax funkar för mig.
SvaraRaderaVi ska ha lax till huvudrätt på nyårsafton. Kanske lite otippat men jag hoppas att gästerna är lika förtjusta som jag!
Kram