lördag 15 december 2012

Ischokladen har fått ett nytt (LCHF) liv

IMG_20121215_120820

Denna julen tänker jag inte trilla dit. Trilla ner i wienernougaten o knäckens förlorade värld. Jag förstår att barnen (även om de är vuxna) vill ha sitt julgodis. Då får jag göra lite egna alternativ till mig själv. Jag är LCHF-fanatiker men resten av familjen får göra som de vill. Mindre kolhydrater blir det trots allt för alla.

Ischoklad är bra alternativ. Tänk, det gjorde man alltid när man var liten o sen har det nästan varit ett bespottat godisalternativ med “så mycket kokosfett i”. Nu gör jag den inte på det hårda raffinerade kokosfettet som ligger i kyldisken förstås och inte heller på blockchoklad utan på ekologiskt kokosfett från hälsokostaffären och helt plötsligt är det helt rumsrent och väldigt gott tillsammans med 70% mörk choklad. Denna tänker jag njuta av i julen.

IMG_20121215_112553

Mandelsmör från Kung Markatta är en ny oprövad produkt hos mig men så gott! Minimalt med kolhydrater och nyttiga fetter. Idag har jag bakat wienernougat på LCHF-vis med mandelsmör. Receptet hittade jag hos Åse 56 kilo, som har en mycket trevlig LCHF-blogg med fantastiskt goda recept.

Wienernougat:

200 gram 70% choklad
200 gram mandelsmör (jag använder kung markattas)
2 dl rostade mandelspån
ev lite honung eller stevia strö eller liknande

Smält choklad och mandelsmör i kastrull på låg värme och rör ner mandelspånen. Häll upp i liten bakpappersklädd form och ställ kallt och skär upp i lagom rutor när det stelnat.

2012-12-15 12.22.11

Bröd har jag minsann också bakat idag. Jag känner mig riktigt “redig” idag:-) Brödet är inte LCHF men resten av familjen ska väl få det de vill ha också och jag vet att det är gott. Det får bli vårt julbröd i år.

2012-12-15 11.03.05

Jag älskar sådana här enkla “lata” dagar när man bara kan göra lite av varje utan någon press. Jag har t o m hunnit dammsuga, torka golven och städa under diskbänken. Den här dagen verkar ha många timmar:-) Nu tänker jag åka o lägga mig i “kärringgrillen” ett tag så man inte är allt för mycket blekare än Australien-dottern som kommer hem på ONSDAG!!  Det känner jag mig värd.

2 kommentarer:

  1. Jag tittade in för att skriva av köttbullereceptet och vad hittar jag då? Ischoklad.... du håller mig verkligen igång :-D

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad bra att du hittar något användbart här då. Akta så inte katten åker med i smeten:-)

      Radera

Varje liten kommentar tillför glädje i mitt liv, tack för att ni tar er tid!