måndag 19 november 2012

LCHF kost vid träning

IMG_20121118_091341

Jag ramlade över en intressant artikel igår på Jogg.se utav Jonas Bergqvist som är sjukgymnast, PT och kostrådgivare. Det är kul att läsa fler o fler artiklar om LCHF-kost o träning. Man BEHÖVER inte kolhydratladda för att kunna prestera! Tänk om folk kunde inse det.

De senaste 40 åren har forskningen inom uthållighetsprestation främst varit inriktad på hur stora mängder kolhydrater man kan lagra in i musklerna. Delvis även på hur man kan tillsätta olika typer av kolhydrater för att öka prestationen.

Det var faktiskt svenska forskare som på 60-talet grundlade modellen med kroppens kolhydratlager (glykogen) som flaskhals för uthållighetsprestation. Kunskapsläget har sen dess stått stilla och att inte forskningen tittat på alternativa lösningar och modeller är faktiskt ganska märkligt.

Var och en av oss kan lagra ca 2 000 kcal glykogen i kroppen medan vi har minst 50 000 kcal fett på kroppen, även om vi är mycket vältränade. Mot denna bakgrund borde det finnas en stor potential till förbättrad uthållighet om man bättre kunde utnyttja dessa fettlager när man tränar eller tävlar.

Blir man mindre beroende av de begränsade glykogenlagrena behöver man inte fylla på energi regelbundet för att hålla uppe prestationen. Det finns forskning på senare tid som tittat på denna lösning, men modellen har haft svårt att slå igenom den benhårda kolhydratkultur som funnits. Men nu är tiden inne, för nu finns forskning, kunskap och praktisk erfarenhet att ta av.

Människan är ett uthålligt djur. Fett är den primära energikällan som förbränns under långdistanslöpning och vetenskapliga studier visar tydligt att kroppens val av energikälla styrs markant av kostvanorna. Med lågkolhydratkost styr du över från glykogenförbränning till fettförbränning.

Det verkar finnas stora skillnader mellan olika personer för hur pass effektiv fettförbränningen kan bli. I de vetenskapliga studierna uppmättes en mycket hög andel fettförbränning hos en enstaka försöksperson på 77% av maxpulsen, men enstaka personer i min bekantskapskrets har uppmätt en imponerande uthållighet på hög andel fettförbränning på 87% av maxpulsen.

Vad är då vinsten med lågkolhydratkost och denna höga andel fettförbränning? Jo, det öppnar upp dörren till dina större fettlager och du blir inte lika beroende av dina begränsade kolhydratlager. Glöm sportdryck, pastaladdningar och andra stora kolhydratkällor utan håll dig till vatten när du löptränar. Du går inte in i väggen utan blir en härlig Duracellkanin när du kör. Dessutom får du de stora hälsofördelarna av lågkolhydratkosten som striktare blodsockerreglering, minskade inflammationer och bättre hormonell balans.

Så hur gör du? Jo, för att bli riktigt fettdriven behöver du äta en strikt lågkolhydratkost med maximalt 20 gram kolhydrater om dagen (i princip kan du hålla dig till ovanjord-grönsaker som kolhydratkälla). Var generös med naturligt fett som kött, fisk, ägg, avokado, smör, grädde och olivolja. Det upplägget lär din kropp att förbränna fett effektivt. Ät strikt lågkolhydratkost i minst 4 veckor innan du utvärderar din prestation. Tränar du på hög nivå kan du vänta med att utvärdera dina insatser till efter 8-12 veckor.

1 kommentar:

Varje liten kommentar tillför glädje i mitt liv, tack för att ni tar er tid!