fredag 4 januari 2013

Kolesterol–bra eller dåligt?

Fett påverkar hjärncellers beslut om nyproduktion och överlevnad

Det som många hävdat i många år (och som jag tror på) är att kolesterolet inte ÄR farligt! Släng alla kolesterolsänkande mediciner och Becel pro aktiv  o annat “skit” som livsmedelsproducenterna vill sälja. Ät istället naturlig mat och naturliga fetter. Här kommer ett pressmeddelande från Karolinska där professor Ernst Arenas kommit fram till följande: Du kan även läsa mer här.

[PRESSMEDDELANDE 2012-12-23] Forskare vid Karolinska Institutet har identifierat två molekyler som är viktiga för överlevnad och nybildning av nervceller i hjärnan, inklusive dopaminproducerande nervceller. Upptäckten, som publiceras i vetenskapstidskriften Nature Chemical Biology, kan på sikt få betydelse för behandlingen av flera sjukdomar, till exempel Parkinsons sjukdom.

- Vi är vana vid att betrakta kolesterol som ett bränsle för cellerna, och att det är skadligt för människor att få i sig för mycket kolesterol, säger Ernest Arenas, professor i stamcellsneurobiologi vid institutionen för medicinsk biokemi och biofysik vid Karolinska Institutet, som lett studien. Det vi nu har visat är att kolesterolet har flera funktioner och är inblandat i extremt viktiga beslut för nervcellerna. Kolesterolderivat styr själva signaleringen när nybildningen av nervceller behöver ske, och när det beslutet väl är fattat hjälper kolesterolet till med själva konstruktionen av dessa nya nervceller och med deras överlevnad. Kolesterolet är alltså extremt viktigt för våra kroppar, speciellt för hjärnans utveckling.

2 kommentarer:

  1. Intressant. Jag äter själv kortison sen många år tillbaka utan tankar om eventuella bieffekter. Nu har jag börjat fundera kring detta. Skulle vilja vara utan eller trappa ner men om det är hälsosamt tvistar de lärde. Vill ju inte åka på stroke eller annat elände heller. Och vilken mat man skall äta i stället i så fall och om det är hjälpsamt, det träter man också om.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Svar: Jag är helt övertygad om statininer som är kolesterolsänkande är direkt hälsovådligt. Det här är ju ingen ny forskning att kolesterol är bra. Det är bara det att nu så börjar fler och fler hänga med i tankegångarna. Ät naturlig mat med naturliga fetter så klarar du dig nog bra:-)

      Radera

Varje liten kommentar tillför glädje i mitt liv, tack för att ni tar er tid!