fredag 21 oktober 2016

När tiden inte räcker till - ännu en Spanienrapport


Så mycket att göra o så lite tid. Min mamma saknar rapporter från mitt liv men just nu är det bara fullt upp från morgon till kväll. Kl 4 har jag varje morgon denna vecka slagit upp mina blå. Inte för att klockan ringt utan bara för att jag inte kan sova längre än så. Jag antar att det är tankarna som snurrar.Jag bara öser på med bilder från vår Spanienresa i samma takt som jag här öser ur mig av mina tankar och erfarenheter av ett lägenhetsköp i Spanien. Här en bild från den vackra marinan där man lätt kan strosa kväll efter kväll bara för att det är så underbart vackert.


Det är mycket att tänka på och sköta när man väl har köpt den där lägenheten. Brevet som låg i brevlådan från elbolaget, vad betyder det? När man nästan inte kan ett enda ord på spanska, då blir det helt plötsligt svårt. Det är då man verkligen förstår hur jobbigt alla nyanlända har som kommer hit. En massa papper som ska fyllas i hit o dit på ett obegripligt språk som man inte behärskar. Det är tufft.
Två vattenräkningar som dragits från vårt konto, vad är det för skillnad? Protokollet från årsmötet i föreningen med någon slags balansräkning. Vad står där egentligen? Ska hela huset målas om nästa år så att vi ska skjuta till pengar? Hmm, tror inte det men vi har egentligen ingen aning. Man känner sig onekligen dum. Någon som är en fena på spanska som kan hjälpa till? Vi kan ju inte skicka allt till advokaten för översättning, det lär bli dyrt. Det är nog dags att börja plugga.Mailkonversationen vi hade med vår förening där de helt plötsligt påstod att det fanns en skuld till föreningen som kvarstod från den förra ägaren (banken) o som vi nu plötsligt skulle betala, även om vi fått reda på att säljaren skulle betala denna skuld. Ingen stor summa, bara några tusenlappar men ändå. När vår advokat mailade och fick tag på rätt person så löste det sig direkt, det kvarstod ingen skuld o vi kunde andas ut.

Alla inköp på IKEA där allt visserligen heter exakt samma som i Sverige men all info är givetvis på spanska o hur letar man i datorn efter en skohylla, vad heter det?Svenska köttbullar? Ja inget för mig men det finns ju de som gillar det:-)
En hemförsäkring måste man ju ha. Fick tips av mäklaren om en svensk försäkringsmäklare i Spanien som gav oss en del förslag. Banken gav oss  ytterligare ett förslag, vilket ska man välja? Alltid lika svårt att jämföra. Igår så blev det nästan Ole, dole doff, det blir nog bra, hoppas inget händer innan försäkringen har börjat gälla.


Ja resan bestod ju inte bara av arbete o inköp. Givetvis fanns det tid för strand, god mat och god dricka. Tapas o Sangria, inte det bästa stället här men det fann vi sen. Lime & Lemon är ett ställe som jag måste rekommendera! Bästa tapasen ever! Det är inte konstigt att de ligger som nr 1 utav 500 restauranger i Benalmádena, inte heller konstigt att det är svårt att få ett bord. Det är sååå gott! Dessutom löjligt billigt.
Bästa sandskulpturen jag någonsin sett tror jag ni ser här. Den är bara helt underbar, ser helt verklig ut, imponerande.


Mäklaren rådde oss att byta lås i ytterdörren, det är tydligen vanligt att man gör här. Dessutom fick vi bara 2 nycklar och det ska vara 5. Den dagen vi kom hem efter joggingrunden på morgonen och en städare stod och tänkte stoppa in nyckeln i låset då ringde vi snabbt till Mr Locksmith...en trevlig engelsman som kom och bytte lås på några minuter. 95 euro o så kändes det tryggt igen.Tänk om det händer något så att någon måste in i lägenheten? Visst måste man förvara en nyckel i Spanien? Kontakt fick tas med en svensk städ/uthyrningsfirma som kom på besök, gav kostnadsförslag på både städning, uthyrningshjälp samt nyckelförvaring. Men en något o otrygg känsla i magen lämnades en nyckel ut till en okänd människa. Nyckeln kvitterades o check på det.Vår lägenhet ska även hyras ut. Det har vi bestämt redan från början. Vi vill se mer av världen än bara Benalmádena. Ska man hyra ut så måste man fr o m maj i år ha ett tillstånd för att hyra ut. En blankett på onämnbart antal sidor måste fyllas i (på spanska såklart). En kontakt har tagits med en "gestor" (typ revisor) som för ca 2000 kr kan hjälpa oss med detta. Ja vad gör man? Papperna ska lämnas in på kommunen och man får ett tillstånd. Utan tillstånd kan det kosta hundratusentals kronor om man blir upptäckt. Det vill vi inte vara med om.
Ja som ni förstår är det lite att tänka på men det är ok. Det är bara svårt att hinna med alla viktiga saker på kvällarna efter heldagar med jobb och sen träning på det. Nu måste jag erkänna att vi åker bort i helgen igen. En Köpenhamnsweekend med goda vänner var sedan länge bestämd och det ska bli sååå kul. När vi kommer hem så packar jag om för 2 dagar i Stockholm. Ja ni förstår. Tiden räcker inte riktigt till.En utav dagarna i Spanien åkte mannen med dotter o svärson linbana upp till toppen av berget. Lilla mesiga jag stannade på marken och fotade istället Halloweenpyntet samt gick och köpte nya gardiner till gästrummet. Utsikten där uppe var säkert helt fantastisk men att utsätta sig för att åka linbana högt upp i luften bara för att se på utsikt, det är inte min grej. Höjder och jag är inte kompatibla!


Ingen semester utan en riktig barkväll, så även här. Damerna fick 2 för 1 samt en extra gratis shot...Jösses säger jag bara men kul hade vi.


Det var möhipporna och svensexornas kväll. Jag vet inte hur många vi såg men många var det och det var hejdlöst roligt att se på.

3 hela dagar på stranden hann vi med plus några extra timmar någon annan dag. Jag älskar denna stora breda strand där vattnet blir djupt direkt och hit kommer vi nu att kunna återvända gång på gång. Det känns nästan helt overkligt. Jag måste nästan nypa mig i armen för att känna att det inte bara är en dröm. Det här är på riktigt! Drömmar kan slå in!


En kväll tog vi tåget till Fuengirola, bara för att det är så lätt.Ett försök att fånga fullmånen som speglade sig i havet. Där räcker inte mobilkameran till.
Sirloinsteak med friterade sötpotatis och chilimajonnäs..åhh så gott!!! Gaucho grill, lägg det på minnet, dit kommer vi absolut att återvända. Servitrisen var dessutom så oerhört trevlig att det var en fröjd att beställa. Glutenfritt är heller sällan ett problem här, de har bra koll. Helt fantastiskt.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Varje liten kommentar tillför glädje i mitt liv, tack för att ni tar er tid!