söndag 22 september 2013

Konsten att vara kvinna

clean, städning

Just nu läser jag “Konsten att vara kvinna” av Caitlin Moran. En bok som egentligen inte rekommenderar men den har sina poänger. Det är en väldigt feministisk bok o VÄLDIGT rakt på sak. Vissa delar är jättetråkiga men ibland så skrattar man högt. Jag måste få citera ett litet stycke idag. Ett stycke som handlar om städhjälp. Visst ligger det något i det? Varför tycker vissa fortfarande att det är “skämmigt” att anlita städhjälp när man kan anlita snickar-hjälp, målar-hjälp, rör-mokarhjälp?

Stök är et bekymmer för människor. Städning är en angelägenhet för alla. Om en man anlitar en manlig städare betraktas det som ett helt vanligt anställningsförhållande. Exakt hur det kan ses som ett svek mot feminismen att ett heteropar anlitar en kvinnlig städare är oklart – såvida man inte anser att detta att sköta ett hushåll på nåt sätt är:

a) en ohjälpligt kvinnlig plikt – som dessutom
b) bara kan utföras av kärlek och aldrig för pengar, eftersom detta av nån anledning “fördärvar” hemmets magi. Precis som om tallrikarna skulle bli ledsna för att de blivit diskade av avlönad persona istället för av frun i huset.

Ni hör ju själva: vilka jävla dumheter. Allting annat i hela världen kan man betala för att få gjort utan att nån höjer på ögonbrynen. Det finns företag där det arbetar människor som bleker ens anus åt en ifall man skulle tycka att huden är för mörk där. Just det: det finns folk som mot betalning duttar vätesuperoxid i arslet på en så att det liknar Marilyn Monroe. Har man minor i trädgårdslandet därhemma kan an betala andra som riskerar livet genom att komma o ta bort dem. Vill man titta på folk som gör mos av varandras näsbrosk med bara knytnävarna kan man gå på cagefighting. Det finns människor här i världen som får betalt för att tömma latriner, lönnmörda andra människor och runka av grisar.

Och ändå anses det fortfarande moraliskt klandervärt för en kvinna i morra Europa att anlita nån som städar i hennes hem…..”

“Om en medelklasskvinna anses idka anti-feministisk verksamhet när hon anlitar en kvinna för att städa hennes hem måste väl en medelklassman idka klassförtryck när han lejer en manlig rörmokare?”

Tja döm själv.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Varje liten kommentar tillför glädje i mitt liv, tack för att ni tar er tid!