måndag 22 september 2014

Äppelpaj med hemgjord vaniljsås á la LCHF

Igår var en en sådär lagom slö dag när hösten börjar träda in o jag fick lust att laga en god middag med dessert o allt. Det var dessutom länge sen äldste sonen var på besök mer än en kort stund så genast ringde jag honom och bjöd in honom med flickvän på middag på kvällen. De tackade med glädje ja.
Vårt fina Aromaträd producerar mer äpplen än vad vi kan äta så en äppelpaj á la LCHF fick det bli. Receptet hittade jag hos 56 kilo.

Smuldegen:

75 g hasselnötter

75 g sötmandlar

50 g kokosflingor

100 g smör

Sukrin efter smak

Kanel

Skala och skär äpple i tunna skivor, lägg i ugnsform, krydda med ganska mycket kanel och ca 1/2+ dl sukrin. (Jag tog bara väldigt lite sötningsmedel) Mixa nötter + kokosflingor i matberedare med knivar och mixa sedan även ner smöret skuret i mindre bitar. Fördela smuldegen över äpplena och grädda ca 20-25 min i 200 grader!

Servera med hemgjord vaniljsås à la LCHF.

Koka upp 1 dl vispgrädde tillsammans med 1/2 tsk vaniljpulver. Dra åt sidan och låt svalna något.

Vispa under tiden upp 3 äggulor (ev tillsammans med sötningsmedel efter smak).

Rör ner äggen i den uppkokta grädden och låt sjuda under omrörning tills det tjocknar något. Låt svalna.

Vispa därefter 2 dl vispgrädde som du sedan rör ner.

Jag använde knappt något sötningsmedel alls. Jag tyckte det var helt ok. Sonen uppskattade inte alls vaniljsåsen utan sötning så ni får prova er fram. Det beror nog på hur sockerberoende man är:-)

 

Igår bestod träningen bara av en kort promenad i regnet. Idag blev det ett pass med Cross Challenge. Passet ska vara 45 min men det blir oftast inte mer än dryga 30 minuter effektiv träningstid men det är väl bättre än inget alls. Passet var nog fullbokat och idag kände jag mer bekväm än innan då jag fick sällskap av några andra damer/tjejer som var i min storlek. Det är aldrig kul att känna sig störst. Tyvärr fick jag träna ihop med en tjej som alltid STINKER svett:-( Bläää, att man inte känner det själv? Är det för mycket begärt att komma med rena kläder till ett träningspass på gymmet? Jag tycker faktiskt det är respektlöst mot andra att lukta svett redan innan träningen börjar. Jag har verkligen svettfobi, jag nästan kräks av lukten. Skärpning säger jag bara!

När jag kom hem hade älsklingen tillagat goda köttfärsbiffar med mozarella och soltorkade tomater. Bönsalladen och vitkålen fanns kvar från igår.

3 kommentarer:

  1. Så gottit ♡ ...
    Tack för recept/Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

      Radera
  2. Ja det var gott:-) Varsågod!

    Kram

    SvaraRadera

Varje liten kommentar tillför glädje i mitt liv, tack för att ni tar er tid!