torsdag 25 juni 2015

Roadtrip Europe 2015 dag 6 o 7 - Sopot o GdanskNu lämnar vi Sopot efter 3 nätter. Sitter i bilen på väg mot Krakow när jag påbörjar detta inlägg. Wifi har varit dåligt så det har inte gått att föra över några bilder och inte skicka några inlägg dessutom har väl tiden inte räckt till för skrivandet. Vi har varit fullt sysselsatta med att utforska omgivningarna.

Igår morse satte vi oss på cyklarna för att träningscykla fram o tillbaka mellan Sopot o Gdansk. Dryga 2 mil men om det blev så mycket träningscykling egentligen det vet jag inte. Vi tog oss fram på oerhört vackra cykelvägar längs med havet men ändå i park- och skogsliknande miljöer. Cykelbanorna var som breda autostrador, oftast 2-filiga, men med en hastighetsbegränsning på 10 km/h???!!! Ja så sakta cyklade vi givetvis inte men det kändes konstigt att begränsa hastigheten så mycket.

Cykelvägarna var även utformade med gupp och varningstext innan varje övergångsställe för fotgängare. Helt fantastiskt, cyklingen mellan Sopot o Gdansk skulle man lätt kunna göra även med barn.

Bilden ovan visar en staty som symboliserar judiska barn som transporterades till England 1939 för att undslippa kriget. Den hittar man precis utanför järnvägsstationen i Gdansk.

Efter att ha cyklat fram o tillbaka till Gdansk så bytte vi om och satte oss på tåget för att åter ta oss till Gdansk för att gå på upptäcktsfärd. Om Gdnya var tråkigt så var Gdansk tvärtom oerhört spännande och intressant. Jag tycker nog att Gdansk väl kan mäta sig med Prag. Skillnaden är väl kanske att här förstördes mycket under kriget så det är återuppbyggt och kanske inte riktig äkta men väl så imponerande. Oerhört vackra byggnader vart man än ser. Om man inte har varit i Gdansk så bör man verkligen åka hit, ett bra budgetalternativ för semester dessutom. Ingen måltid vi har ätit har väl kostat över 200-300 kronor inkl öl o vin. Ingenstans har vi heller hittills blivit besvikna på maten. God kvalitet, vällagat och underbara sallader och grönsaker, att man inte vill ha potatis eller pommes till sin mat, det verkar de däremot tycka är lite underligt.

Hela dagen gick vi o bar på våra paraplyer, till ingen nytta. Regnet höll sig borta hela dagen och solen stack fram till o från och vi hade nog en 18-20 grader. Helt perfekt stadsvandringsväder. Dagen avslutades med shopping på en stor galleria strax utanför Gdansk. Det blev en klänning och två toppar av märket Mohito, ett märke jag aldrig stött på tidigare men det verkar som att det finns även i Sverige eftersom det fanns svenska prislappar på. Som tur är kan man även shoppa dessa kläder online för det var verkligen ett märke som tilltalade mig med mycket färg o mönster.

Om detta blir publicerat idag så säger jag också ett stort grattis till min älskade yngsta dotter som idag fyller 21 där hemma. Fyller år gör också hennes sambo och 2 utav mina kusiner. Hipp, hipp hurra till er alla!

Sopot o Gdansk, 2 städer som vi gärna återvänder till, både för storstadens vackra byggnader och för de milsvida vita stränderna.

En sak som verkar vara gemensamt för alla hotell i Polen är hårda sängar! Hittills har vi inte sovit i någon säng som varit riktigt skön tyvärr o då har vi verkligen inte sovit på några dåliga ställen.

 

Vi åkte tåg mellan Sopot o Gdansk, alltid spännande att utforska de allmänna kommunikationsmedeln i ett annat land.

 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Varje liten kommentar tillför glädje i mitt liv, tack för att ni tar er tid!