torsdag 2 juli 2015

Roadtrip Europe 2015 - Dag 11-13 Lednice o Valtice

Tre nätter har vi nu tillbringat i Europas trädgård. Ja det kallas faktiskt så, Lednice-Valtice området som även detta finns med på Unescos världsarvslista. Detta område är ett av världens största konstgjorda landskap. Slott och byggnader i Lednice och Valtice och längs vägen däremellan. Magnifika trädgårdar, konstgjorda dammar, ja där finns det mesta.
 
I förrgår satte vi oss på cyklarna och gav oss iväg på en vingårdstur. Tanken var att provsmaka vin på lite olika gårdar. Nu blir det ju sällan som man tänkt sig. Så många gårdar fanns det inte att besöka även om vi cyklade rakt igenom vinodlingarna. Vi stannade till på ett Vinoteka där det jobbade en dam som inte kunde engelska och där vi genom teckenspråk fick gjort oss förstådda så att vi fick provsmaka ett vin som var supergott! 2 flaskor inhandlades och lades snabbt ner i cykelväskan.
 
 
Vi tog oss fram i ganska sakta mak på slingrande vägar o stigar. Det var verkligen inte så tillrättalagt och välordnat som i Polen men det var helt ok. Återigen är man förstås helt rökt om man inte kan tjeckiska. Allt står på tjeckiska och oftast inget annat. Ibland finns även en förklaring på tyska så man hjälpligt kan förstå vad informationen gäller.
 
 

 
På det här slottet i Valdice fanns också en vinkällare. Där gick vi in och fick gå en rundtur som sedan avslutades med provsmakning av viner. De viner jag smakade där föll mig alls inte i smaken så där blev det inget inköp.

 

Slottsmätt, det sa min man att han var idag och jag kan hålla med. Det är så fint överallt och det finns så många slott att se men visst blir man lite mätt. Allt är så fint.

Jag är förvånad över så många där är som inte kan engelska, inte ens de yngsta kan engelska, inte ens de som har ett serviceyrke. Märkligt, tyska funkar inte heller. Det här är verkligen ett turisttätt område men det kanske mest är inhemsk turism? Cykelturismen är enorm och alla har cykelkläder. Haloj, ropar alla glatt till varndra när man möts.

Många tjecker är dessutom direkt otrevliga, vilket jag inte alls upplevt de gånger vi har besökt Prag. Man får nästan be om ursäkt för att få lov att handla i en butik. Ursäkta att jag stör liksom. Helt sjukt. Igår när älskligen ville ha en Besherovka till sin öl efter avslutad cykling så fick han inte beställa det men fick ingen förklaring. Jag beställde in ett glas vitt och en stor flaska vatten. Jag fick ett glas rött och en väldigt liten flaska vatten. När jag påpekade att jag beställt vitt vin sa han bara att det hade de inte.... Ursäkta mig!!

 

 

 

 
När man cyklar mellan Lednice o Valtice så dyker de bara upp, dessa underbara byggnadsverk, mitt ute i skogen. Det är som en saga. Rendez-vous kallas denna, byggd 1810-1812, arkitekt Joseph Kornhäussel. Till jaktgudinnan Dianas ära.
 
 
Byggnadsverk till Hubertus ära, också en jaktgud antar jag, byggt 1855. Arkitekt Jan Heidrich.
Ja det här var inte alla, det finns hur mycket som helst att se. De är i rätt dåligt skick bara, jag hoppas att man har råd och underhålla och bevara alla dessa verk.
 
 

 
På hemvägen igår hittade vi en gunga, så då var jag givetvis tvungen att visa mitt oerhörda mod genom att svinga mig över vattnet i en rasande fart (not...). Sakta o försiktigt, tänk om man ramlar i.
2,5 mil på cykel blev det denna dag.
 
 
Igår satte vi oss åter på cyklarna men då med mera fokus på träning än vingårdsbesök. Träningskläder på och vi gav oss ut på en helt annan runda. Det finns utmärkta cykelleder som är numrerade men skyltningen är inte alltid den bästa så det gäller att ha karta med sig och vara bra påläst.

 
 
 
Vi körde återigen utmed åar, böljande landskap och längs med sjöar.

Nu är det varmt, 30 grader o strålande sol men jag klagar inte. Det är det här vi har väntat på. Många flaskor vatten gick åt under gårdagen.

Tjeckisk camping....

Igår avverkade vi 5,2 mil och körde bl a uppför den här backen till över 400 meters höjd (vi började nog på ca 200 meters höjd) så det är mer än Hallandsåsen som man är van vid. Det var motigt o jag fick gå lite i slutet men det gick bra. Det var en skön känsla när vi väl var uppe.

Det vara förstås nära att jag slängde cykeln o tog taxi hem när mannen sa att han inte tagit pulsbandet på för att vi bara var ute o söndagscyklade!!!

Mitt pulsband som hör till min Polar loop satt på under hela cyklingen (fick sitta kvar även under lunchen), då hade jag förbrukat 2032 kcal på den tiden, snittpuls på 113 o maxpuls på 160 o klättrat upp för en backe 200 m uppåt!! Söndagscykling!!! Jo, jag tackar jag:-(

Vilka vyer!

 
 
 
 
Stolt över att ha tagt mig upp o givetvis har jag min cykelklänning på mig.

Igår när vi satt o åt lunch i Mikulov så insåg vi att det fanns ett hotell här med takterass o pool. Nu har vi bokat rum på det hotellet och flyttar dit idag så vi får lite sol o bad innan vi vänder hemåt.

 
 

Igår gick vi en liten kvällspromenad vid slottet i Lednice där vi bor. En enorm trädgård, vissa delar väldigt vackert, vissa delar lite mindre välskött.

 

 

Idag säger jag grattis till min mamma som fyller år. Grattis kära mamma!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Varje liten kommentar tillför glädje i mitt liv, tack för att ni tar er tid!