måndag 27 april 2015

Skaffa husdjur o förbjud handspriten!

2015-03-23 18.21.27

I vetenskapens värld i kväll ska det handla om allergier och mikroorganismer. Ett intressant ämne.

Var fjärde svensk är drabbad av allergier och forskare är överens om att det har med vår levnadsmiljö att göra. Kanske kan svaret ligga i att vi lever allt längre från naturen och de bakterier som kan hålla oss friska?

På 50-talet var mindre än 1% av svenska folket astmatiska, idag är det 10%. Varför vet man inte men det finns en massa teorier.

Experiment som gjorts på afrikanska stammar visar att en person på 1500 är allergisk bland dem. Det kan jämföras med en av fyra i Sverige! I hela västvärlden ser man samma ökning men det kanske märkligaste av allt är att människor som immigrerar från fattigare länder utvecklar snart allergier efter att de anländer. Sjukdomar som reumatism, diabetes o inflammatoriska tarmsjukdomar har ökat i samma takt. Hur kommer det sig? Man kan undra. Lever vi i en allt för steril miljö?

Det man har sett är att barn som växer upp på en bondgård löper mycket mindre risk att utveckla allergier. I en ladugård finns massor av mikroorganismer som lever i balans.

http://www.svt.se/nyheter/vetenskap/darfor-okar-allergier-for-lite-bakterier-i-kroppen

När mina barn vara små och hade lite eksem var rådet jag fick att vi skulle göra oss av med hästar, hundar o katter. Det gjorde vi inte kan jag meddela och ännu har ingen utav dem drabbats av några allvarligare allergier eller astmatiska anfall. Jag tror på att lite “skit” skadar inte och att umgås med djur är bra för både kropp o knopp. Det är tur att man inte alltid lyssnar till läkarvetenskapen.

1 kommentar:

Varje liten kommentar tillför glädje i mitt liv, tack för att ni tar er tid!