lördag 13 augusti 2016

Så mycket tankar på lägenheter, advokater, Notarius Publicus, möblering mmSå mycket tankar det nu snurrar i våra huvuden och nästan alla tankar handlar om vår lägenhet i Spanien. Vad behöver vi köpa? Vilka kläder ska vi ta ner som kan stanna kvar? Hur mycket ska vi hyra ut? När kan vi åka dit? Tänk om inte allt går i lås?

Att köpa lägenhet i Spanien är inte riktigt som i Sverige. Där nere kan vilken mäklare som helst visa vilket objekt som helst. När man sen har bestämt sig för en lägenhet man vill köpa så måste man betala in en reservationsavgift (6000 euro) bara för att objektet ska tas bort från marknaden. Ja det har vi gjort, check! Nästa steg är att anlita en advokat som kan hjälpa till med att skaffa ett spanskt typ personnummer, s k NIE-nummer samt ett spanskt bankkonto.
Mäklaren har rekommenderat en spansk advokat som pratar flytande engelska och som har en svensk sekreterare så det känns väl helt ok. Nu har han skickat en fullmakt (power of attorney) till oss (både på spanska och svenska) där vi i princip ger honom all makt i världen att köpa både fast o lös egendom:-o, skaffa bankkonto, registrera oss hos el- o vattenbolag m m. Lite scary...men för att köpa egendom i Spanien så måste man anlita en advokat som kollar upp att allting är lagligt, att det finns bygglov:-) "beboeligtillstånd" (slutbevis??) att det inte finns några inteckningar eller andra konstigheter.För att vi ska kunna signera denna fullmakt så måste vi besöka Notarius Publicus. Jag måste nog erkänna att visst vet man att det finns en Notarius Publicus men vad är det egentligen? Jo det är en advokat utsedd av Länsstyrelsen (finns nog i alla städer i hela Sverige) där vi har fått boka tid. I dennes närvaro måste vi signera fullmakten som sedan ska skickas ner till Spanien igen. Det är mycket nu! 

30 augusti är tanken att utredningarna ska vara klara och då är det dags att betala handpenning. 23 september (det är snart ju:-o) betalar vi resten och vi får tillgång till vår nya lägenhet!! Tyvärr har vi inte möjlighet att åka ner då p g a jobbet, det får vänta till mitten av oktober o jösses vad jag kommer att längta tills dess! Då ska vi ner och hämta nycklar och sen ska vi handla! Bestick, glas, handdukar, lakan, möbler till altanen, dammsugare....ja det kommer att bli mycket som ska köpas in även om det finns möbler. I ärlighetens namn har jag redan tjuvstartat lite här hemma:-) Jag hittade så fina påslakan med 30% rabatt på REA-priset på Hemtex så jag var bara tvungen att handla.I väntan på lägenheten så rullar livet på som vanligt. En hel vecka på jobbet är redan avverkad. Jag har verkligen njutit av att vara tillbaka o det tråkiga vädret har ju verkligen hjälpt till. Jag hade lidit mer av att ha semester i det här regniga o eländiga väder.

Idag startade jag dagen på bästa tänkbara sätt. 45 minuter med Studio 4. Grymt tung o jobbig träning som vanligt, idag med tunga sandsäckscoacher på ryggen. Jag kan lova att det känns i benen i eftermiddag!


Igår var vår städerska tillbaks från sin semester i Litauen o vet ni, då kommer hon med presenter till OSS!! Hon är helt makalös! Bubbel, spettekaka och lite godis. Det passade ju alldeles utmärkt denna vecka. Nu passade vi på att fira vår framtida lägenhet! (Gott bubbel var det också)
Till middag igår blev det bara lite enkla tapas. Kocken var lat men lite plockmat är väl aldrig fel? O mannen i vårt hus uppskattar det tusen gånger mer än om jag stekt en köttbit så han protesterar inte.

1 kommentar:

  1. Så roligt att möblera och göra iordning nya hemmet i Spanien..... maken drömmer om lägenhet i Barcelona så man ska aldrig säga aldrig, eller hur!?! Men nu är det inte läge, han jobbar för mycket så vi skulle inte kunna åka ner så mycket som vi önskar. Men i framtiden kanske.

    Spettekaka smakade jag i somras igen, fy så osmakligt 😖
    Kram J

    SvaraRadera

Varje liten kommentar tillför glädje i mitt liv, tack för att ni tar er tid!